Definitie:
Vloeibaar stikstof wordt nog maar kort gebruikt in Nederland alleen bekende koks paraderen er mee in hun restaurants. Bij stikstof koken wordt gebruik gemaakt van een vloeistof van minus 196 graden. Dit staat eigenlijk voor omgekeerd frituren.

Stikstof
Stikstof vormt 78% van de dampkring van de aarde. Stikstof is een niet-metaal uit de stikstofgroep en een reukloos en kleurloos gas door de moleculaire opbouw is het een zeer stabiele stof die echter wel zeer snel verdampt. De temperatuur van vloeibare stikstof is -196°C.

Cryogeen koken
Voor de oorsprong van het cryogeen koken gaan we naar Engeland waar het wordt ontwikkeld door topkok Heston Blumenthal van restaurant “the Fat Duck”. Al gauw wordt dit concept overgenomen door de Spanjaard Ferran Adrian van restaurant “El Bulli” die we ook kennen als bedenker van “Texturas”. Ferran Adrian verfijnt het cryogeen koken en introduceert het aan het grote publiek waarna het fenomeen zich over de rest van Europa verspreid. In de jaren die volgden is er over de hele wereld veel geëxperimenteerd met cryogeen koken. Inmiddels is cryokoken het stadium van experimenteren ontgroeit. Weloverwogen recepten in combinatie met verfijnde kooktechnieken levert verbazingwekkende smaak en structuurbelevingen op. 

© 2013 - 2018 CuliKing | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel